28. října 2015

Marcipánové cupcakes

K marcipánu se váže plno mých krásných vzpomínek z dětství. Ať už na to, jak nám mamka kupovala marcipánová zvířátka v pekárně u nádraží nebo na to, jak babička dělala domácí marcipán a z něj růžičky na zdobení svých úžasných ořechových dortů, bohatě zdobených hutným máslovým krémem. A vždy, když před Vánoci a Velikonoci vidím v obchodě balení s marcipánovými kuličkami a vajíčky, neodolám. Jak by tedy mohl můj blog existovat bez receptu na mandlové cupcakes?! Nemohl! :-) Takže tady je!

Na 15 klasických cupcakes budeme potřebovat následující surovny:

Těsto

95 gramů másla
100 gamů cukru
70 gramů marcipánu
2 vajíčka
1 lžička mandlového aroma
2 dc mléka
200 gramů hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva

Krém

200 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
1 lžička mandlového aroma
30 gramů marcipánu nakrájeného na maličkaté kostičky
40 - 50 gramů moučkového cukru (podle chuti)
maličko žlutého potravinářského barviva

Na ozdobení

2 lžičky holandského kakaa
plátky hořké čokolády (koupila jsem v Tigeru)

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a plech na muffiny si vyložíme papírovými košíčky - odložíme stranou.

Máslo necháme povolit například v mikrovlnné troubě a v míse vhodné ke šlehání ho ručním šlehačem vyšleháme s cukem do pěny. Přidáme nadroboučko nakájený či nastrouhaný marcipán. Platí, že čím kvalitnější bude - dá se posoudit podle obsah mandlové hmoty, tím lépe. Přidáme postupně nejdřív jedno, pak druhé vajíčko a důkladně prošleháme. V druhé míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku s kypřícím práškem. Nyní ke směsi másla a cukru přidáme mandlové aroma a 1/3 mouky - zašleháme. Pak přilijeme 1/2 trochu ohřátého mléko - prošleháme. Teď druhou třetinu mouky - zašleháme. A pak druhou polovinu mléka a prošleháme. Nakonec poslední třetinu mouky a prošleháme naposledy.

Těsto pomocí nástroje na kopečkování zmrzliny či lžíce nalijeme do připravených košíčků a ve formě vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 - 25 minut (dle typu trouby). Po upečení vyjmeme z trouby, z formy a necháme vychladnout na drátěné podložce alespoň 15 minut.

Nyní si připravíme krém. Do nádoby vhodné ke šlehání vložíme všechny suroviny a nejprve trochu promícháme na nejnižší výkon ručního šlehače a pak na nejvyšší výkon vyšleháme, než se všechny suroviny dokonale spojí. Krémem zdobíme vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku. Zdobíme holandským kakaem a hořkou čokoládou.

Dobrou chuť a krásný den Vám přeje Ivča.



4 komentáře:

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)